Nye Best Western Plus Oslo Airport på Gardermoen ble Miljøfyrtårnsertifisert høsten 2021 og de har søkelys på lokale råvarer, klimaavtrykk og kvalitet i alle ledd. Etter en totalrenovering av hotellet har de nå tatt miljøgrep rundt strøm og våren 2022 ble det montert et stort solcelleanlegg på hotelltaket. En viktig, langsiktig investering i favør for både miljøet og hotellet.
Dette er hotellet som skiller seg ut fra de andre hotellene på Gardermoen. Her er det lett å parkere bilen, gjerne ferdig ladet til du kommer hjem fra reisen, du føler deg sett og velkommen med en gang du går inn døren og maten er av en kvalitet som om du allerede er på reise og sitter i en restaurant av toppklasse i en metropol lenger syd i Europa.
Når man bor på hotell vil man gjerne ha kvalitet og komfort samtidig som man tar gode miljøvalg, men det er ikke alltid så enkelt. «Der enkeltpersoner kan påvirke klimagassutslippene med små grep kan næringsbygg utgjøre en enda større forskjell. Derfor er det godt å vite at vi nå har tatt et positivt valg for våre gjester, slik at det blir lettere å velge miljøvennlig uten å gå på kompromiss med kvalitet og komfort», sier hotelldirektør Henning Megrund.
Solcelleanlegget på Best Western Plus Oslo Airport består av 274 stk solcellemoduler som utgjør en kWp* på 124,6. Anlegget dekker 678m2 av hotelltaket og vil i løpet av et helt år produsere ca 96.500 kWh. Til sammenlikning bruker en vaskemaskemaskin i en privathusholdning i gjennomsnitt 235 kWt i året, så det tilsvarer vaskemaskinforbruket til ca 410 husholdninger i ett år. Solcellene på taket gjør at hotellet sparer 45.300 kg CO2 utslipp årlig.
Solcelleanlegget er montert i øst/vest konfigurasjon og ligger hhv. med 10 grader helling mot øst og vest, for å fange mest mulig sol. Anlegget er ikke festet ned i taket, men holdes på plass av egenvekten. Vindlastberegninger er utført for å garantere at det ikke skal blåse ned fra taket. Snølastberegninger er også hensyntatt og anlegget er derfor montert med en ekstra skinne som støtter panelet på midten for å tåle tung snø som kan bli liggende på panelene over vinteren.
Figurene viser produksjon i de forskjellige månedene, første figur er anlegget på det store taket og andre figuren det lille taket.
Siden gjenåpningen har hotellet hatt stor suksess med fokus på personlig service og mat av høy kvalitet. Det er stadig fullbooket med store og små grupper for både private og jobbrelaterte samlinger. Det blir stadig viktigere for selskaper og kommunikasjonen til selskapene at de velger “grønne alternativer”. Et næringsbygg som har solcellepaneler, vil være et mer attraktivt lokale å leie for mange selskaper som er opptatt av deres klimaavtrykk og omdømme.
NVE (Norges Vassdrags- og Energidirektorat) forventer at samlet kraftforbruk i Norge vil øke frem mot 2040, på tross av at forbruket til husholdninger og i næringsbygg faller som følge av klimagrep og energieffektivisering. I en fersk rapport anslår NVE høyere strømpriser i de neste 20 årene enn de foregående 20. Strømmen blir dyrest i Sør-Norge og billigst i nord.
Det er ingen nettleie eller offentlige avgifter på strøm en produserer og bruker selv. Dette reduserer behovet for innkjøpt strøm, pluss at man har mulighet til å selge overskuddsstrømmen tilbake på strømnettet.
Ragde Eiendom AS, som eier bygningsmassen til BW Gardermoen, er opptatt av å drifte mest mulig miljøvennlig og med dagen strømpriser ser de også muligheten til å investere i miljøvennlig kraft som vil komme leietakerne til gode, både omdømmemessig og økonomisk.
«Det er mange gode grunner til å gjøre klimatiltak på næringsbygg. Næringsbygg har ofte stort strømforbruk og store flater på tak og fasade som er velegnet for montering av solcelleanlegg. Det er derfor et stort potensial for produksjon av solenergi og vi ser på dette som en langsiktig investering som kommer leietakerne, oss og samfunnet til gode», sier Christoffer Pihl, leder i Ragde Innovation i Ragde Eiendom AS.
* Benevnelsen kWp står for kilowattpeak. 3 kWp betyr at et solcelleanlegg med "full tilgjengelig solkraft" kan levere opptil 3 000 watt. Bruker du en hårføner på 2 000 watt (maks effekt), vil en ha 1000 watt til overs.